PAŘÍŽ, CAMBRIDGE, OXFORD, LONDÝN

[singlepic id=59 w=150 h=120 float=left]Ve dnech 27.4 -3.5 studenti SOŠ Louny vyrazili na studijní zájezd. Navštívili dvě nejkrásnější a nejstarší univerzitní města Evropy – Paříž a Londýn[singlepic id=57 w=320 h=240 float=right]

Hned první den jsme navštívili nejromantičtější město světa, Paříž. Měli jsme možnost zhlédnout věž z roku 1889, která byla vystavěna ke 100. výročí Velké francouzské revoluce – Eiffelovu věž. Dále jsme mohli vidět Notre Dame a starobylou čtvrť mezi Seinou a Lucemburskými zahradami nazývanou Latinská čtvrť. Zaujala nás také Sorbonna, světově proslulá univerzita vzniklá už v r. 1200.

Významné město pocházející z doby Římanů ležící u řeky Cam, Cambridge, se nám také velice líbilo, mohli jsme tam vidět královskou kolej King´s College – tato kolej byla založena Jindřichem VI. v roce 1441.

Prohlédli jsme si mnoho univerzitních kolejí se studenty, kteří zde dnes studují, a shodli jsme se, že si nemohou na nic stěžovat. Mnoho českých studentů by dalo za tuto univerzitu cokoliv.

Ještě zajímavější byl Oxford – město, které proslavila nejstarší univerzita v Anglii, tu tvoří asi 40 samostatných kolejí. V řadě jejích absolventů najdeme ty nejznámější osobnosti. Atmosféru Oxfordu dotváří studentský život i staré tradice. Mezi univerzitou a městem panuje spor, který ve 14. století vyvrcholil ozbrojenou srážkou. Dominantou města je Carfax Toner – Starobylá věž, která je na rušné křižovatce jedinou dochovanou částí kostela sv. Martina. K univerzitě neodmyslitelně patří mnoho významných i menších kolejí, např. Merton College.

V Londýně nás nadchlo Westminsterské opatství s klasickými strážemi, které patří jen k Anglii/Londýnu, červené uniformy a velké černé chlupaté čepice (bobři:D) Hodně se nám líbilo Trafalgar Squar, kde se každý chtěl vyfotit u soch lvů.  [singlepic id=55 w=150 h=120 float=left] [singlepic id=56 w=150 h=120 float=left] [singlepic id=58 w=150 h=120 float=left]Na náměstí jsou dvě velké fontány a jezdecká socha Jiřího IV. Nemůže chybět ani Buckinghemský palác, sídlo královny Alžběty II. , kde nám ale atmosféru kazily davy lidí tlačících se k paláci. Zaujaly mě krásné udržované zahrady.

Výlet se nám moc líbil, máme mnoho vzpomínek a zážitků.

Autorka textu: Šárka Charvátová, VSP2