Leonardo da Vinci

Osm žáků naší školy oboru zedník v doprovodu Ing. Zelenky se zúčastnilo od 7. do 20. dubna 2013 projektu Leonardo da Vinci v učňovském zařízení IB Freital.
Hned první den žáky přivítalo slunečné počasí, a tak mohli i ve sněhu vystoupit na 353 m vysoký kopec nad městem. Z rozhledny se přesvědčili o malebnosti 40 tisícového města Freital.
Od pondělí dva týdny pilně pracovali na přestavbě budovy IB Freital. Toto učňovské zařízení zajišťuje odborný výcvik pro obory stavební dělník, skladník, truhlář, obráběč kovů, kuchař, prodavačka a domácí práce. Naši žáci velmi dobře zvládli všechny stavební práce, např. zazdívání oken, omítání a izolační práce.
Velmi zajímavá byla exkurze do nejmodernější cihelny v Evropě, firmy EDER Freital. Žáci se díky odbornému výkladu seznámili s technologií výroby stavebních materiálů od skladu surovin přes lisování, výpal až po expedici. Poznali výrobky s nejlepšími tepelnými vlastnostmi.
O víkendu měli možnost poznat okolí města Freitalu a překrásnou přírodu kolem města Tharandt. Samozřejmě navštívili blízké Drážďany a viděli jeho pamětihodnosti – Semperoper, Zwinger, Schloss, Kulturpalast. Zážitkem byl také výstup na věž kostela Frauenkirche. Díky dobrému počasí viděli půlmilionové město Drážďany v plné kráse.
Po práci studenti změřili své síly ve sportovních utkáních s německými žáky v kopané, stolním tenise a bowlingu.
Ubytováni byli na internátě, který využívají všichni žáci studující na školách ve Freitalu.
Díky projektu se naši žáci mohli seznámit s různými technologiemi stavebních prací v Německu, poznali nové přátele a zdokonalili se v cizím jazyce.
Celý projekt byl výborně připraven paní ředitelkou Mgr. Vágnerovou, i z německé strany bylo o žáky velmi dobře postaráno.
Text: Ing. Miroslav Zelenka